Jeśli masz problem z podjęciem decyzji, w jakiej temperaturze umieścić lodówkę, zastanów się, jaki rodzaj żywności zwykle w niej przechowujesz. Podczas gdy przechowywanie mięsa i nabiału w chłodniejszym pomieszczeniu pozwoli dłużej zachować ich smak i wygląd, produkty spożywcze o dłuższym okresie przydatności do spożycia powinny być umieszczane w cieplejszym miejscu. Aby uzyskać więcej informacji, sprawdź w Internecie przewodniki dla właścicieli lodówek. Prawdopodobnie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie w jednym z nich.
Do przechowywania surowego mięsa należy utrzymywać je w temperaturze 32degF lub 36degF. Niższe temperatury spowolnią rozwój bakterii i pomogą mięsu pozostać świeższym. Unikaj umieszczania surowego mięsa na górnych półkach, ponieważ zwiększy to ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Ogólna zasada mówi, że temperatura lodówki powinna wynosić od 35 do 38 stopni Fahrenheita, czyli około 1,7 do 3,3 stopnia Celsjusza.
Możesz również umieścić szklankę wody w różnych miejscach lodówki. Ta sama metoda nie sprawdza się jednak w przypadku zamrażarki. Umieść termometr pomiędzy dwoma zamrożonymi przedmiotami w szafie zamrażarki i pozwól, aby temperatura utrzymywała się w tym zakresie przez 12 godzin. Lodówki mają różne regulatory temperatury, więc najlepiej jest zapoznać się z instrukcją obsługi przed ustawieniem jej na konkretną temperaturę. Jeśli nie jesteś pewien, rozważ użycie termometru i sprawdzenie temperatury drugim termometrem.
Temperatura lodówki jest bardzo ważna dla zachowania żywności. Żywność, która osiągnęła niebezpieczną temperaturę, powinna być schłodzona w ciągu dwóch godzin lub zepsuje się i stanie się toksyczna. Może to prowadzić do wielu poważnych chorób. Oprócz utrzymywania żywności w odpowiedniej temperaturze, należy unikać pozostawiania jej na zewnątrz, aby zapobiec zanieczyszczeniu. Powinieneś również utrzymywać lodówkę w pełni zaopatrzoną i niezakłócone otwory wentylacyjne.
Oprócz utrzymania temperatury lodówki, powinieneś również sprawdzić temperaturę zamrażarki. Idealna temperatura dla zamrażarki to 0 stopni Fahrenheita, a dla lodówki – 68 stopni. Podobnie idealna dla żywności jest temperatura zamrażarki. Uważnie przestrzegając wytycznych dotyczących utrzymania lodówki, możesz zmaksymalizować żywotność swojej żywności. Ten artykuł obejmie najlepsze temperatury lodówki.
Drzwi lodówki to prawdopodobnie najcieplejsza część urządzenia. Dlatego nie jest to dobre miejsce do przechowywania wysoko psującej się żywności, takiej jak surowy kurczak, resztki lub produkty mleczne. Ponadto, jeśli Twoja lodówka ma komorę na jajka, przechowuj w niej jajka. Drzwi są również dobrym miejscem na umieszczenie przypraw, takich jak dżem i napoje w puszkach. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej unikać drzwi lodówki, ponieważ ten obszar jest najcieplejszy.
Podobne tematy