Prezentowany tekst jest efektem naszych działań w partnerstwie z tanie-czesci-agd.pl
Być może zastanawiasz się, dlaczego folia znajduje się na lodówce i czy jest niezbędna. Odpowiedź na to pytanie będzie zależała od Twoich osobistych preferencji i potrzeb w zakresie przechowywania. Niektórzy uważają, że nie jest ona konieczna. Jeśli nigdy wcześniej o niej nie słyszałeś, czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej. Ogólnie rzecz biorąc, folia nie jest lepsza niż folia plastikowa w utrzymywaniu świeżości żywności dłużej. W niektórych przypadkach folia może być nawet lepsza, zwłaszcza jeśli chcesz zachować smak i świeżość żywności.
Przy zawijaniu mięsa lub drobiu pamiętaj, że bakterie umrą w temperaturze 40 stopni lub mniej. Bakterie te mogą spowodować zatrucie pokarmowe, a nawet śmierć. Należy również pamiętać, że folia nie uszczelni powietrza i nie zapobiegnie rozwojowi bakterii. Używanie folii na gorących potrawach to szara strefa. Należy pamiętać, że ta sama temperatura może dotyczyć również gorących pokarmów. Jeśli chodzi o przechowywanie żywności, możesz umieścić je w lodówce i zamrażarce.
Innym pytaniem, które możesz mieć, jest to, czy folia na lodówce jest konieczna. Podczas przechowywania resztek, folia aluminiowa nie jest dobrym wyborem do przechowywania żywności. Nie uszczelnia ona całkowicie powietrza, co pozwala bakteriom szybciej się rozwijać i powodować choroby przenoszone przez żywność. W rezultacie powinieneś używać hermetycznych pojemników do przechowywania resztek. Folia zatrzyma powietrze, ale nie zapobiegnie rozwojowi bakterii na Twoim jedzeniu. To dobry pomysł, aby przechowywać resztki w szczelnych pojemnikach, ale pamiętaj, aby pozwolić im całkowicie ostygnąć przed umieszczeniem ich w lodówce.
Jeszcze jeden powód, aby zachować folię na lodówce, ponieważ możesz jej użyć do zamrożenia żywności. Chociaż plastik może powodować rozwój bakterii, folia ochroni twoje jedzenie przed oparzeniem zamrażarki. Jeśli jesteś nieco niezdecydowany co do jej użycia, możesz użyć jej jako opakowania na kanapki i inne produkty spożywcze. Ważne jest, aby być ostrożnym z nim chociaż, ponieważ będzie miał tendencję do rozdarcia lub uzyskania dziur w czasie.
Plastikowa folia jest lepszym wyborem do zawijania aromatycznych pokarmów, takich jak jagody lub jabłka. Jest to silniejsza bariera dla tlenu i pary niż folia plastikowa, więc lepiej zatrzymuje zapachy. Kolejną zaletą folii aluminiowej jest to, że jest lepsza w zapobieganiu zepsucia się żywności. Zapobiega również przenoszeniu zapachów i smaków na żywność. Może być pomocna podczas przygotowywania sałatek i zapobiegania rozwojowi bakterii w owocach i warzywach.
Możesz również uniknąć rozwoju bakterii w swojej lodówce, utrzymując drzwi zamknięte. Jeśli temperatura w Twojej lodówce wzrasta, być może nadszedł czas, aby obniżyć temperaturę. Jeśli to nie rozwiąże problemu, możesz chcieć zadzwonić do technika, aby to sprawdzić. Inną dobrą opcją jest umieszczenie sody oczyszczonej na drugiej lub trzeciej półce. Soda oczyszczona utrzyma Twoją lodówkę pachnącą świeżością i czystością, więc umieszczaj ją tam regularnie. Wymieniaj ją co jeden do trzech miesięcy.
Podobne tematy