Jeśli chodzi o zachowanie świeżości żywności, niektóre przedmioty nie powinny być przechowywane w lodówce. Należą do nich gorący sos, cebula i ziemniaki. Zajmują one miejsce i mogą się szybciej zepsuć bez lodówki. Ziemniaki, cebula i gorący sos powinny być przechowywane w papierowych torbach w chłodnych spiżarniach, a nie w lodówce. Cebula najlepiej radzi sobie w suchych, wentylowanych pomieszczeniach. Podczas gdy mogą one trwać do trzech lat bez chłodzenia, przechowywanie ich w lodówce może spowodować zły smak i gnicie.
Pomidory: Pomidory, szczególnie pomidory cherry, mogą rozwijać problemy, jeśli są przechowywane w lodówce. Niska temperatura uszkadza błonę komórkową i zmienia smak i teksturę pomidorów. Ziemniaki powinny być przechowywane poza lodówką, aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Owoce pestkowe, takie jak śliwki, brzoskwinie i czereśnie, tracą swój smak, jeśli są przechowywane zbyt długo. Dlatego przechowując je, upewnij się, że trzymasz je poza lodówką i w ciemnym, chłodnym miejscu.
Jedna z najlepszych innowacji naszych czasów, lodówka zapewnia chłodne, bezpieczne miejsce do przechowywania żywności i napojów. Wygoda lodówki ułatwia przechowywanie resztek i produktów mlecznych. Ale nie wszystkie pokarmy są bezpieczne do przechowywania w lodówce. Te 33 produkty spożywcze powinny zostać usunięte z lodówki, aby zachować jakość żywności, a jednocześnie zmniejszyć ilość miejsca, które marnujesz w lodówce. Choć może się to wydawać kłopotliwe, pomoże zachować świeżość żywności na dłużej i sprawi, że lodówka będzie bardziej użyteczna.
Przy przechowywaniu świeżych owoców i warzyw pamiętaj, że niektóre rodzaje smakują lepiej, gdy są trzymane z dala od lodówki. Zimne powietrze w lodówce może zepsuć antyoksydanty w niektórych owocach, powodując, że stają się one mączne. Możesz również schłodzić pokrojone melony, ale unikaj przechowywania niedojrzałych w lodówce, ponieważ zaczną one przedwcześnie brązowieć. Niektóre owoce cytrusowe, takie jak cytryny i limonki, powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej i w papierowej torbie, ale nie w lodówce.
Pomidory są jednym z przykładów produktów, które nigdy nie powinny być przechowywane w lodówce. Jego kwasowość może uszkodzić smak pomidorów. Przechowuj je na ladzie, ale trzymaj je z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Lepszym wyborem jest przechowywanie pomidorów poza lodówką. Nie należy jednak zapominać o pomidorach. Nie powinny być przechowywane w lodówce, nawet jeśli planujesz je zjeść kilka dni w dół drogi.
Choć jabłka mogą być przechowywane w lodówce do kilku dni, najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej. Owoce zbrązowieją, ale nadal będą dobrze smakować. Banany uwalniają jednak gaz, który naturalnie dojrzewa w innych owocach, więc trzymaj je z dala od nich. Nie zapominaj więc o ich oddzieleniu! Możesz również unikać przechowywania tych owoców i warzyw. Badanie opublikowane w Proceedings of the National Academy of Sciences w Stanach Zjednoczonych Ameryki wykazało, że mogą one faktycznie powodować psucie się żywności szybciej niż powinny.
Podobne tematy