Kiedy gotujesz wodę w czajniku, temperatura zazwyczaj osiąga ponad 100 stopni Celsjusza. Jest to spowodowane głównie zanieczyszczeniami i minerałami w wodzie. Podczas gdy gotująca się woda może spowodować natychmiastowy ból, może również doprowadzić do poważnych oparzeń. Oparzenia od wrzącej wody, czasami określane jako oparzenie, mogą spowodować trwałe uszkodzenia. Podczas gdy gotowanie wody jest stosunkowo bezpiecznym sposobem na przygotowanie gorącej wody, pamiętaj, aby nosić rękawice ochronne i długie rękawy podczas korzystania z niego.

Właściwa temperatura może wpłynąć na smak Twojej herbaty. Jeśli chcesz uniknąć goryczy i nadmiernego wrzenia, wybierz lżejszą herbatę i parzyć ją w niskiej temperaturze. Z kolei ciemniejsze herbaty wymagają wyższych temperatur, aby otworzyć ich liście i uwolnić ich smak. Ogólnie rzecz biorąc, temperatura wody używanej do parzenia herbaty powinna wynosić od 195 do 185 stopni Fahrenheita.

Jeśli nie słyszysz dźwięku gotującej się wody, to problem może dotyczyć Twojego czajnika. Może to być spowodowane wadliwym przełącznikiem, otwartą pokrywą, uszkodzonym termostatem lub nawet kamieniem. Niezależnie od przyczyny, gotowanie wody nie będzie bezpieczne, jeśli temperatura w czajniku będzie stale rosła. To samo tyczy się odgłosów wyskakujących z czajnika. Ten hałas może być spowodowany przez drobne pęcherzyki powietrza lub nieco twardszą wodę. Twarda woda może również powodować głośny dźwięk czajnika i osadzać się na gorących napojach.

Przy gotowaniu wody upewnij się, że używasz termometru z dobrym kontaktem termicznym z wodą. Nawet jeśli mieszkasz w najwyższym punkcie świata, temperatura wody nie powinna się zbytnio zmieniać w zależności od miejsca. Czysta woda pod ciśnieniem atmosferycznym powinna wrzeć w temperaturze 100 C. Gdy używasz termometru o dużej dokładności, będziesz miał dość dokładny pomiar. Jeśli nie jesteś w stanie zmierzyć temperatury wody, spróbuj użyć rąk.

Kolejnym krokiem w parzeniu herbaty jest ustalenie, jak gorąca ma być woda. Najłatwiejszym sposobem na określenie temperatury wody jest obserwacja bąbelków. Bąbel o niskiej temperaturze będzie wyglądał jak „krabie oko”, natomiast bąbel o wysokiej temperaturze będzie nazywany „rybim okiem”. W otwartych garnkach technika ta jest łatwa do zastosowania i czytelna. Natomiast w zamkniętym kotle nie da się zobaczyć bąbelków. Inną alternatywą jest nasłuchiwanie gwizdu gotującej się wody.

Jednakże gotowanie wody w temperaturze 98 lub 100 stopni Celsjusza jest bardziej ryzykowne dla dzieci. Nawet jeśli woda jest wystarczająco gorąca do gotowania, nie warto ryzykować ich bezpieczeństwa. Dzieci często ściągają z kuchenki gorące przedmioty, aby dostać się do wody. Chociaż nie zajmie to mniej czasu, jest mało prawdopodobne, aby zaoszczędzić dużo czasu – nawet jeśli jesteś początkującym. Tak więc, najbezpieczniejszym sposobem na zagotowanie wody jest użycie czajnika elektrycznego.

Choć najprostszą metodą jest użycie czajnika na kuchence, czajnik elektryczny może być cennym urządzeniem. Czajniki elektryczne są szybsze i łatwiejsze w użyciu. Niektóre modele mają zaprogramowane temperatury, szklaną powłokę zewnętrzną i wiele innych zalet. Zakres cen dla czajnika elektrycznego jest 30 dolarów do 50 dolarów, z jakości modelu działa około pięćdziesięciu dolarów. Jak technologia do gotowania i gotowania wody poprawiła się, więc ma koszt tych urządzeń.

Podobne tematy