Odpowiedź na pytanie „Jak często należy czyścić okap kuchenny?” zależy w pewnym stopniu od rodzaju posiadanego okapu i częstotliwości gotowania. Dla okazjonalnego kucharza, comiesięczne czyszczenie jest wystarczające. Dla osób, które gotują codziennie, należy wyczyścić filtr po każdym świątecznym posiłku. Natomiast filtry węglowe będą wymagały częstszej wymiany, jeśli dużo smażysz. Dla najdokładniejszego czyszczenia, należy jednak dokładnie wyczyścić kaptur po każdym użyciu.

Jeśli masz kaptur kuchenny, który używa ekstrakcji, będziesz musiał wyczyścić go częściej niż kaptur wykonany dla nietłustych urządzeń. Większość okapów będzie miała otwór w ścianie lub oknie, przez który odprowadzają tłuszcz. Zaleca się czyszczenie tego kanału wydechowego co najmniej raz w roku. Czyszczenie kanału wydechowego jest trochę kłopotliwe, chociaż. Możesz chcieć skorzystać z profesjonalnej pomocy, aby uzyskać to zrobić poprawnie.

Podczas czyszczenia kaptura, należy również pamiętać, aby utrzymać pułapki tłuszczu czyste. Idealnie, pułapka tłuszczu powinny być zainstalowane na każdej stronie kaptura. Należy pamiętać o regularnym opróżnianiu tego syfonu i opróżnianiu go do osobnego pojemnika, w przeciwnym razie doprowadzi to do zablokowania odpływów i spowoduje zatkanie powierzchni filtra. Ten proces czyszczenia może trwać nawet godzinę, więc warto zaplanować go nieco wcześniej.

Proces czyszczenia okapu zależy od materiału, z którego jest wykonany. Większość okapów podszafkowych wykonana jest ze stali nierdzewnej, natomiast mikrofale montowane wykonane są z malowanego metalu. Te ostatnie należy czyścić roztworem odtłuszczającym, aby usunąć tłuszcz. Z kolei okapy ze stali nierdzewnej powinny być czyszczone co dwa miesiące, natomiast duże ozdobne raz w miesiącu. Sposoby czyszczenia różnią się w zależności od rodzaju wykończenia.

Po wyczyszczeniu okapu kuchennego przychodzi czas na czyszczenie filtrów. Aby usunąć zabrudzenia, można wyszorować filtry szczoteczką do zębów, aby usunąć tłuszcz i brud. Następnie powinieneś pozwolić im wyschnąć w sposób naturalny. Kiedy już wyschną, możesz ponownie zamontować je w okapie. Jeśli nie jesteś pewien co do robienia tego, zawsze możesz wyczyścić metalowy filtr za pomocą roztworu sody wodorowęglanowej.

Jak widzisz, czyszczenie okapu kuchennego jest ważne dla Twojej firmy. Częste czyszczenie okapu to prosty sposób na utrzymanie jego prawidłowego działania i przedłużenie jego żywotności. Możesz użyć prostych rozwiązań czyszczących, ale ostre chemikalia mogą być potrzebne, jeśli czyścisz filtr. Alternatywnie, możesz użyć roztworu do czyszczenia filtra i wymieniać go rzadziej – co dwa do trzech miesięcy powinno być wystarczająco dobrze! Będziesz zadowolony, że podjąłeś ten krok!

Niskoprofilowy kaptur zwykle ma podwójny silnik, który ciągnie powietrze z obu stron kaptura zakresu. Następnie, będziesz chciał wymienić filtry w miarę potrzeb. Filtry węglowe powinny być zmieniane co trzy do czterech miesięcy, lub w zależności od tego, jak często gotujesz. Nie powinno to zająć zbyt wiele czasu, ale należy być konsekwentnym. Jeśli chcesz uzyskać najlepsze rezultaty, musisz regularnie czyścić swój okap kuchenny.

Podobne tematy