Możesz sam zrobić suszarkę do grzybów. Najpierw trzeba będzie znaleźć dobrą lokalizację. Miejsce to powinno być chronione przed wilgocią i insektami. Powinien być również zapewniony duży przepływ powietrza. Nie należy korzystać z zastałych, zamkniętych pomieszczeń. Możesz również umieścić grzyby na stojaku do suszenia, ale może to zająć kilka dni. Upewnij się, że masz miejsce, aby umieścić wentylator skrzynkowy, gdy grzyby są suszone.

Po oczyszczeniu grzybów, pokrój je w podobnej wielkości plastry. Dla najlepszych rezultatów, pokrój grzyby w plasterki o grubości jednej ósmej do ćwierć cala. Grube plastry wymagają dłuższego suszenia. Najlepiej też użyć krajalnicy do grzybów, gdyż zwykła krajalnica do jajek może połamać druty. Do ostatniego kroku użyj środka osuszającego. Możesz nawet zrobić własną maszynę do suszenia grzybów.

Po wysuszeniu grzybów, będziesz musiał je przechowywać w szczelnym pojemniku. Grzyby te najlepiej przechowywać do dwóch lat. Jeśli powietrze jest wilgotne, będziesz chciał dodać pakiet desykantów. Możesz użyć papieru pergaminowego, aby zapobiec przypaleniu lub przypaleniu grzybów. Gdy grzyby są odpowiednio wysuszone, powinny mieć skórzastą teksturę i powinny łatwo się rozpadać.

Pierwszy, zdezynfekuj obszar. Zdezynfekuj obszar i wszystkie inne materiały, których używasz. Na przykład, można użyć wody destylowanej zmieszanej z wybielaczem. Następnie przetrzyj powierzchnie i przedmioty dwoma czystymi ściereczkami. Po dezynfekcji, pozwól, aby obszar ten wywietrzył się na kilka godzin. Po kilku godzinach grzyby powinny być suche. Następnie, przechowuj je w chłodnym, suchym miejscu.

Następnie, będziesz potrzebował dehydratora. Dehydrator grzybów używa niskiego ciepła przez pierwsze kilka godzin i wysokiego ciepła przez ostatnie kilka godzin. Podstawowe plastikowe ruszty zrobią sztuczkę. Dehydrator powinien zająć gdziekolwiek od czterech do jedenastu godzin, aby wysuszyć grzyby. Dokładny czas zależy od stopnia wysuszenia, wilgotności otoczenia i innych czynników. Sprawdzanie grzybów często zapobiegnie kruchości i nierównomiernemu suszeniu.

Inna metoda suszenia grzybów to suszenie ich w piekarniku. Dehydrator żywności zapewnia niezbędny przepływ powietrza, aby pokrojone świeże grzyby szybko wyschły. Frytownica będzie działać dobrze dla odwodnienia grzybów, ale będziesz musiał ściśle przestrzegać wskazówek producenta. Ponadto, piekarnik będzie działać dobrze też. Odwadniacz do grzybów będzie wymagał mniej uwagi i pozwoli Ci zrobić większe partie grzybów.

Podobne tematy