Ogólną zasadą jest ustawienie piekarnika na 25 stopni mniej niż wymaga tego przepis. Z tego powodu, należy często sprawdzać swoje potrawy. Jeśli piekarnik jest zbyt gorący, możesz potrzebować obniżyć temperaturę lub przykryć go, aby zapobiec zarumienieniu. Jeśli chcesz mieć pewność, że potrawa wyjdzie idealnie, ustaw temperaturę około 190 stopni. Jeśli nie masz termometru, możesz go kupić w Ship It Appliances.

Inną zaletą wentylatora jest to, że rozprowadza ciepło bardziej równomiernie, więc twoje jedzenie piecze się szybciej. Jest to idealne rozwiązanie dla pieczenia pikantnych lub słodkich potraw, ale nie jest zalecane dla delikatnych towarów. W piecach konwekcyjnych wentylator pomaga rozprowadzać ciepło bardziej równomiernie, więc lepiej nie używać go do delikatnych przepisów. Jeśli nie jesteś pewien, czy wentylator będzie dobrym wyborem dla Twoich potrzeb pieczenia, sprawdź zalecenia producenta przed zakupem.

Niektórzy piekarze wolą używać górnej półki, aby zapewnić, że środek piekarnika pozostaje gorący, podczas gdy górna półka zbytnio się ochładza. Możesz znaleźć termometr do piekarnika w sklepach z artykułami domowymi za niską cenę. Najlepsza temperatura pieczenia jest na środkowej półce, więc górna półka może nie być konieczna. Co więcej, otwarcie drzwi piekarnika może obniżyć ogólną temperaturę. Warto więc zaryzykować.

Piekarnik z wentylatorem to świetna opcja dla tych, którzy lubią wygląd swoich wypieków. Wentylator cyrkuluje gorące powietrze w całym piekarniku, co sprawia, że gotowy produkt szybciej się brązowi. Wentylator ułatwia również proces pieczenia, ponieważ pozwala na pieczenie w niższej temperaturze. Ale nie jest konieczne używanie wentylatora, chyba że masz piekarnik zasilany wentylatorem – nie jest to konieczne dla większości prac związanych z pieczeniem.

Używanie piekarnika konwekcyjnego to kolejna opcja. Podgrzewa on potrawy w taki sam sposób jak konwencjonalny piekarnik, ale wykorzystuje również wentylator znajdujący się z tyłu piekarnika, który rozprowadza powietrze w całym piekarniku. To z kolei oznacza, że jedzenie gotuje się szybciej i bardziej równomiernie. Choć jest to wygodna opcja, są ludzie, którzy z niej nie korzystają. Jeśli tak jest, większość piekarników posiada prosty sposób na wyłączenie wentylatora konwekcyjnego.

Inną zaletą wentylowanego piekarnika jest to, że może on zmniejszyć zużycie energii. Wentylator wymusza gorące powietrze wokół piekarnika, powodując, że rozgrzewa się on szybciej niż statyczny piekarnik. Wentylator może również sprawić, że na powierzchni pieczonego produktu utworzy się skórka. Jeśli chcesz gotować więcej niż jedną rzecz w tym samym czasie, jest to dobra opcja dla Ciebie. W piekarniku można przyrządzać wiele rodzajów potraw na kilku półkach, a dodatkowa przestrzeń ułatwia zarządzanie.

Podobne tematy